Az igazságügyi miniszterhelyettes bűncselekmény-rekordot döntött. Mennyit kaphat érte?

A magyar jogtörténetben nem volt példa arra, hogy az Igazságügyi Minisztérium ilyen magas rangú vezetőjét (igazságügyi miniszterhelyettes) ilyen súlyos bűncselekménnyel vádolják – nyilatkozta Hack Péter, az ELTE jogi kar büntető-eljárásjogi és büntetés-végrehajtási jogi tanszékének vezetője.

Völner Pállal szemben – hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt – nyomoz a hatóság.

A nyomozás alapján a bűnszövetség egy másik tagja, Völner bűntársa a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke Scadl György, illetve az nyomozás során eddig letartóztatott nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes.

Azért is különösen súlyos esetről van szó, mert egyrészt vezető beosztású hivatalos személyekről van szó, illetve jogászokról. Arról nem is beszélve, hogy a végrehajtói ágazatban a bevételek kifejezetten a súlyos anyagi nehézségekbe jutott, végrehajtási eljárás alá kerülő kiszolgáltatott emberek vagyonának elárverezéséből, jövedelmük elvonásából származnak. Ezen a „piacon” üzérkedtek tehát a fenti vezető beosztású hivatalos személyek és jogászok.

Feltehetően nem gombokkal játszottak az urak/hölgyek, hiszen Völner Pál igazságügyi miniszterhelyettesként aprópénzért nem vállalta volna a nemzeti rekord megdöntését, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan, hivatalával visszaélve bűncselekményeket elkövetni.

Mekkora volumenről van szó?

Schadl 2015-ben került a végrehajtó kar élére. Csak 2017 és 2020 februárja között (eskütételt követően!) Schadl elnöksége alatt összesen 100 végrehajtó lépett hivatalba, akiket érdemes lehet megvizsgálni a vesztegetési botránnyal kapcsolatban. Információink szerint eddig 76 végrehajtói iroda érintett az ügyben. Az eddig kiszivárgott információk szerint a végrehajtói karba pénzért lehetett bekerülni, illetve havonta is kellett fizetni érte. Úgy hírlik, a zsírosabb végrehajtói székért akár több százmillió forintot is fizethettek a végrehajtók az elnöknek.

Mennyit kaphat Völner?

Nagyon – nagyon súlyos bűncselekményről van szó. A Btk. alapján 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Büntető törvénykönyv értelmében a fő szabály az, hogy a bírónak középmértéken kell kiszabnia büntetést, ami ebben az esetben 7 és fél év, és ettől a büntetési tételtől akár felfelé, akár lefelé eltérhet.

Az eddigi tények alapján súlyosbító körülmény a bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan történő elkövetés, illetve az is, hogy vezető beosztású hivatalos személyről van szó. Völner személyével kapcsolatos eljárás csak akkor indulhat, amikor a mentelmi jogot felfüggesztették.

Ezen kívül – akárcsak Schadl György és felesége esetében, akikkel szemben vagyoni kényszerítő intézkedéseket foganatosítottak – Völner Pállal is előfordulhat, hogy ingatlanjait zár alá vonják a hatóságok.

Folytatás itt

Tetszett a cikk? Oszd meg Facebook-on:

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Hülyének néz a követeléskezelő?

Elévült tartozások végrehajtása, 10-30 szorosára kamatoztatott tőkekövetelések behajtása, részletes elszámolások teljes hiánya, lekezelő, megalázó „ügyintézés”, fillérekért megvásárolt követelésekből származó életen át tartó jövedelem letiltások és

Megérdemli a szakszerű képviseletet

Kérje szakembereink segítségét