Van-e tennivalóm, ha elévült az adósságom?

Igen, van. Mutatjuk mit kell csinálni.

tevhitek.jpg

2014 előtti tartozás elévülése (régi Ptk.) – hány év után évül el a tartozás?

Rég elfeledett tartozások a múltból, vitatott adósságok, óriási késedelmi kamatokkal terhelt, teljesíthetetlen összegű követelések. Különféle követeléskezelők felszólító levelei kíséretében jelennek meg manapság a felzaklató tartalmú megkeresések a gyanútlan halandó postaládájában. Ismerős?

Az elévülés mára közismert, gyakran használt kifejezéssé vált, mégis az egyik leginkább félre értett jogintézmény. Nem árt tisztázni néhány fontos dolgot a témában és megfelelően cselekedni.

 Mi az elévülés

Az elévülés lényege, hogy amennyiben a jogosult nem fektet kellő hangsúlyt arra, hogy követelését érvényesítse viszonylag hosszú időn keresztül, úgy nem érdemli meg, hogy a bíróság segítséget nyújtson számára az igénye érvényesítéséhez, illetve kialakul az a törvényi vélelem, hogy a jogosultnak az igény érvényesítéséhez fűződő érdeke már nem áll fenn. Tehát a követelése bírósági úton – a meghatározott idő eltelte után – nem érvényesíthető, nem behajtható. (A bírósági érvényesíthetőség megszűnése egyébként nem jelenti feltétlenül egyúttal a kötelem megszűnését is.)

elevules_3.jpg

A legnagyobb félreértés a pénztartozás elévülésével kapcsolatban

Végzetes hiba, ha az adós, vagy kötelezett úgy gondolja, hogy a vele szemben támasztott követelés már elévült, így aztán semmit nem tesz. Megnyugszik, hogy a tartozás elévült és nem tesz semmit, esetleg megfeledkezik az adósságáról – és nem tesz semmit. Ha valóban eltelt az elévülés beállásához szükséges idő és a hitelező, vagy jogosult ez idő alatt nem tett lépéseket a követelése behajtása iránt, az elévülés bekövetkezett.

Az elévülést viszont csak akkor veszik figyelembe, ha arra a kötelezett fél külön hivatkozik. Nagyon gyakran fordul elő, hogy elévült követeléseket hajtanak végre jogi úton, mivel adós az elévülést nem érvényesítette.

Szintén gyakori félreértésen alapul az a hozzáállás, amikor az adós felháborodik azon, hogy elévült követelést akarnak behajtani rajta. (Az elévülés nem jelenti az, hogy nincs tartozás, hanem azt zárja ki, hogy azt jogi úton érvényesítsék.)  A követelés lehet jogos, valós adósság attól, hogy elévült. Az elévülés nem más, mint egyfajta – a hitelező hibájából bekövetkező – öngól, mivel nem kapott észhez időben, így az adóst óriási ziccer helyzetbe hozta.

elevules_5.jpg

Nem egyszer láttunk olyan eseteket, mikor az adóst felkereste a jogosult (pl. Inrum Zrt.) több millió forintos elévült követelésével és havi 10ezer Ft-os részletfizetésben állapodtak meg. Természetesen a méltányosnak tűnő megállapodás valós célja az elévülés megszakítása volt, mivel az egyik elévülést megszakító cselekmény az egyezségkötés…

penz.jpg

 Mennyi idő után évül el a tartozás?

 Pénzkövetelések esetén általános szabály az 5 év, de nem minden igény elévülési ideje ugyanennyi. Például az elektronikus hírközlési szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények elévülési ideje 1 év. Ilyenek a mobiltelefon előfizetésekből, internet előfizetésekből eredő követelések. Szintén 1 év a parkolási pótdíj elévülési ideje.
3 év alatt évülnek el a közüzemi tartozások közül például a gázszolgáltatással és villanyáram szolgáltatással kapcsolatos követelések.

(Egyéb esetekkel, mint például munkajogi, tulajdonjogi, bűncselekményekkel kapcsolatos vagy más igények elévülésével ebben a cikkben nem foglalkozunk.)

img_5617.JPG

 Mit kell nekem tenni az elévülés érdekében?

A fenti időszakot kell tehát figyelembe venni az elévüléssel kapcsolatban. Amennyiben fizetési felszólítás, vagy más elévülést megszakító cselekmény nélkül telt el ez az idő, akkor hivatkozhatunk az elévülésre. Ismételjük, az elévülést csak akkor lehet figyelembe venni, ha arra a kötelezett fél külön hivatkozik. Érdemes azonnal jelezni a jogosult felé, hogy a követelés álláspontunk szerint elévült, ezért azt a jövőben nem áll módunkban megfizetni.

Általában egy hitelezőt sem tölt el a boldogság egy ilyen levél olvasásakor és többnyire meg is tesznek mindent annak érdekében, hogy cáfolják, tagadják az elévülést. Itt is érdemes résen lenni különösen, ha az adósnak az elmúlt években egy vagy több lakcímváltozása is volt.

Bankos és követeléskezelős trükközések

Mivel a hitelező számára katasztrofális eredménnyel jár egy követelés elévülése, ezért gyakran nem is adják könnyen a milliós ajándékokat. Ne felejtsük el, a bank vagy követeléskezelő nem oktalan állat, kifejezetten dörzsölt és széles körű eszköztárral rendelkeznek annak érdekében, hogy ne veszítsenek pénzt és extra-profitra tegyenek szert.

Ilyenkor tehát a legtöbbször elindul a vita az elévülés körül, hogy mikor és hova küldték a felszólító leveleket. Kérdéses, hogy a tudtunkon kívül postázott fizetési felszólítások alkalmasak-e az elévülés megszakítására.

A bankok, követeléskezelők ezekben az esetekben arra hivatkoznak, hogy az általuk ismert címre kipostázták a fizetési felszólításokat, ahonnan „nem kereste” jelzéssel érkeztek vissza és a sikertelen kézbesítések ezen formája esetén a megküldött iratok kézbesítettnek minősülnek főszabály szerint stb. Ez eddig igaz is, de…

A jogszabály szerint mégiscsak az adós bejelentett lakcímére vagy tartózkodási címére kell küldeni a felszólításokat, ellenkező esetben kézbesítési kifogással élve érvényesíthetjük jogos igényünket az elévüléssel kapcsolatban.

Legyünk résen, ha úgy gondoljuk adósságunk elévült, hivatkozzunk az elévülésre és ne hagyjuk csőbe húzni magunkat az első lerázós válasszal. A jogosultnak hitelt érdemlően igazolnia kell, hogy a rendelkezésre álló határidőn belül megszakította az elévülést.

Elévülést megszakító cselekmények:

– a tartozásnak a kötelezett részéről történő elismerése

– a kötelem megegyezéssel történő módosítása

– egyezségkötés

– a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése, ha a bíróság az eljárást befejező jogerős érdemi határozatot hozott

– a követelés csődeljárásban történő bejelentése.

Ha ezek után konkrét kérdése van a témában vagy úgy gondolja, hogy saját ügyével kapcsolatban komoly megoldást eredeményezhet az elévülés, de segítségre van szüksége, kattintson ide és töltse ki az online kapcsolatfelvétel adatlapot. vagy hívja munkatársunkat a 06 30 849 4504-es számon.

Még több infó a témában itt.

img_5623.JPG

Tetszett a cikk? Oszd meg Facebook-on:

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Elévülés (tartozás elévülése)

Ebben az írásban igyekeztünk összefoglalni minden lényeges, gyakorlati információt az elévülésről, elévülés megállapításáról, számításáról, érvényesítéséről azok számára, akiket követeléskezelő keresett meg régi, elévülés gyanús tartozással. Itt minden kérdésére választ kaphat.Van-e tennivalóm ha elévült a tartozásom?

Megérdemli a szakszerű képviseletet

Kérje szakembereink segítségét