Mit tehet a végrehajtó ha nincs semmim?

Mit tehet a végrehajtó ha nincs semmim?

Ez a cikk részletesen tárgyalja, milyen lépéseket tehet egy végrehajtó, ha nincs semmim, vagy nincs semmi a nevemen.

A tartozás behajtása, végrehajtás

Amikor adósságunk abba a fázisba kerül, hogy nem fizetés miatt a bank felmondja a szerződést – a jelenlegi magyarországi gyakorlat szerint – általában eladja a követelést egy követeléskezelő cégnek, akik a követelés jogosuljtaként gyakran fordulnak végrehajtóhoz a tartozás behajtása érdekében. Sokak életét tette már tönkre egy végrehajtási eljárás, ezért okkal aggódnak amiatt az érintettek, mi fog történni velük az kényszerintézkedések során, mire számíthatnak, hogyan fogja jövőjüket befolyásolni, vagy tönkre tenni a végrehajtás, árverés, jövedelem letiltás. Illetve mi van abban az esetben, ha nincsen vagyonunk, vagy jövedelmünk amit a végrehajtó elvehet, lefoglalhat.

Mi a végrehajtás folyamata, azaz végrehajtás ha nincs semmim

A végrehajtás egy jogi eljárás, amelynek célja, hogy a hitelező (vagy jogutódja a követeléskezelő) hozzájusson a tartozásnak megfelelő összeghez. Ez történhet fizikai vagyontárgyak lefoglalásával, vagy munkabérből, illetve egyéb jövedelmekből való levonással. Magyarországon a végrehajtási eljárás pontos menetét a jogszabályok szabályozzák (Vht.) és a végrehajtóknak szigorúan be kell tartaniuk ezeket. Vannak végrehajtás alá nem vonható jövedelmek, juttatások, amelyek felsorolását itt találja.

Ezeket viszi a végrehajtó – ha van

  • Jövedelem letiltás

Amennyiben rendelkezik bármilyen rendszeres jövedelemmel (például munkabérrel, nyugdíjjal, egyéb ellátásokkal), a végrehajtó (a fokozatosság elve alapján először) megindítja a jövedelem egy részének közvetlen levonását. Ez lehet 33%, 50% vagy magasabb jövedelem esetén a végrehajtást kérő kérése alapján a jövedelemnek a 200 000.- Ft-ot meghaladó része kerülhet letiltásra. A Vht. 63. § szerint a nettó munkabérből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja a 200 ezer Ft-ot.

  • Bankszámla zárolás

A végrehajtónak joga van zárolni az adós bankszámláit is, ami azt jelenti, hogy korlátozhatja a hozzáférését a számlán lévő összegekhez. Ha ebben az időpontban pénzt talál a bankszámlánkon, akkor azonnal lefoglalja azt. Tulajdonképpen hatósági átutalási megbízást ad a számlavezető bank részére a tartozás összegének erejéig és a bank elutalja neki a pénzt.

  • Egyéb vagyontárgyak lefoglalása

A végrehajtás során a végrehajtó lefoglalja az adós nevén megtalálható ingatlant, gépjárművet, céget, stb., illetve intézkedik az adós otthonában fellelhető ingóságok, kisebb értékű, de eladható tárgyak lefoglalásáról, mint például elektronikai eszközök, ékszerek, stb. Az ingó foglalás az adós bejelentett lakcímén történik úgy, hogy a végrehajtó vagy munkatársa kimegy a helyszínre és szétnéz a lakásban. (A mai gyakorlat alapján elmondható, hogy az esetek többségében ezt nem veszik annyira komolyan a végrehajtók, többnyire bedobnak egy cetlit a postaládában, hogy itt jártak.)

Amennyiben a fent felsorolt jövedelmi, vagy vagyonelemekkel nem rendelkezünk, úgy a végrehajtó értelem szerűen el sem tudja venni ezeket. Ha az adósnak valóban nincs semmilyen lefoglalható vagyona, jövedelme a végrehajtó tájékoztatja erről a végrehajtást kérőt és behajthatatlanság miatt szünetelteti az eljárást.

Adósságrendezés

Nagyon fontos lenne, hogy az adós ebben a helyzetben is nekilásson valamiféle adósságrendezési eljárás megindításához. Ennek sikere érdekében két fontos dolgot emelnénk ki:

1: Kommunikáció:

Fontos, hogy ne kerülje el a kommunikációt a végrehajtóval vagy a hitelezővel. Ha fizetési hajlandóságot és együttműködést mutat, az segíthet abban, hogy kedvezőbb megállapodást lehessen elérni a későbbiek során, még akkor is, ha fizetni ténylegesen egyáltán nem tud.

2: Jogi segítség, tanácsadás, képviselet igénybe vétele

Erősen javasolt jogi tanácsadót felkeresni, aki segíthet megérteni a jogainkat és lehetőségeinket. Követeléskezelésben tapasztalt szakember, vagy adósságszakértői társaság igénybevételével akár milliókat is megtakaríthat, ami nem ritkán a végleges anyagi csődtől menti meg az adósságcsapdába került embereket. Egy több milliós adósságnak csupán a havi késedelmi kamat törlesztése is meghaladhatja a teljesítőképességünket, ezért sok esetben alakul ki az a helyzet, hogy hiába törleszt az adós évek óta, a tartozása egyre csak nő. Egy rossz, régi adósság könnyen az egész jövőnket derékba törheti, ezért tapasztalataink szerint nagyon fontos lenne minden olyan esetben ahol a tartozás meghaladja az 1 millió forintot, igénybe venni megbízható, tapasztalt szakmai segítséget. 

Adósságkezelési terv

Mérlegelje az adósságkezelési tervek lehetőségét, amelyek segíthetnek rendezni a pénzügyeket anélkül, hogy teljes egészében ki kellene fizetni a követelést. Mivel tényleg minden eset más, nem javasoljuk, hogy egy-egy az interneten fellelhető hasonló sztorit a miénkre húzva próbáljunk eljárni. Higgye el, minden nap találkozunk ezzel a hibával, mivel laikusként úgy tűnhet, xy esete ugyan ez volt és lám micsoda adósság elengedést sikerült elérni. Rengeteg követeléskezelési szempont van egy ügy kapcsán, amit figyelembe kell venni és a részletes tényállás alapján lehet csak megfelelő, szakszerű megoldási tervet kidolgozni. Ezen múlik az ügy sikere, itt alaposnak és körültekintőnek kell lenni.

Összefoglalás: tehát mit tehet a végrehajtó ha nincs semmim?

Bár a végrehajtási eljárás komoly dolog – nem szabad félvállról venni – azonban fontos tudni, hogy az adósnak is vannak jogai, léteznek jogorvoslati lehetőségek és olyan szakmai eszközök amelyek segítségével kezelhető, megoldható lehet az adósság probléma. A legfontosabb, hogy ne hagyja figyelmen kívül a bajt és feltétlenül próbáljon meg proaktívan cselekedni annak érdekében, hogy a lehető legjobb módon és legrövidebb idő alatt szabaduljon meg az adósságtól. Ha nincs tapasztalata, szaktudása a területen, feltétlenül forduljon szakemberhez.

A kérdésünkre tehát, miszerint „Mit tehet a végrehajtó ha nincs semmim” a válasz az, hogy ebben az esetben nem tehet semmit. Ha nincs semmink, a végrehajtó nem tud mit lefoglalni és – minden ellenkező híreszteléssel szemben – adósok börtöne Magyarországon nem létezik.

Viszont azt is tudni kell, hogy ettől függetlenül a tartozásunk folyamatosan kamatozik, növekedik, amit a jogosult joggal követelhet tőlünk, ha be tudja hajtani, ha nem .

Van azonban még egy jogintézmény, ami segítségünkre lehet ha már hosszabb ideje vagyunk ilyen helyzetbe ami nem más mint az elévülés

A végrehajtási jog is elévülhet és ezzel együtt a tartozás. Erről itt tudhat meg többet részletesen.

Ha segítségre van szüksége itt tudja felvenni velünk a kapcsolatot

Ha VÉGREHAJTÁS FELFÜGGESZTÉSRE van szüksége kattintson ide, itt konkrét segítséget is talál

Végrehajtás alól mentes jövedelmek

Tetszett a cikk? Oszd meg Facebook-on:

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Elévülés (tartozás elévülése)

Ebben az írásban igyekeztünk összefoglalni minden lényeges, gyakorlati információt az elévülésről, elévülés megállapításáról, számításáról, érvényesítéséről azok számára, akiket követeléskezelő keresett meg régi, elévülés gyanús tartozással. Itt minden kérdésére választ kaphat.Van-e tennivalóm ha elévült a tartozásom?

Megérdemli a szakszerű képviseletet

Kérje szakembereink segítségét