Jön a hitelmoratórium vége

A nyugdíjasok, gyereket nevelők vagy várók, közmunkások, illetve azok, akiknek csökkent a jövedelme, maradhatnak csak a hitelmoratóriumban novembertől, ők is akkor, ha ezt kérik a bankjuktól.

Október 31-ig marad a hitelmoratórium, novembertől 2022. június 30-ig pedig a rászorulók kérhetik, hogy maradjon meg ez a lehetőség nekik. Arról, hogy az ezt követő időszakban mi vár az adósokra, itt olvashat bővebben.

A vállalkozások közül azok kérhetik a hosszabbítást, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez viszonyítva.

Akik meg szeretnék hosszabbítani a moratóriumot, azoknak erről nyilatkozniuk kell a bankjuknál. Erre a határidő október 31-e. n

(Varga Mihály bejelentése itt nézhető meg)

Maradtak még nyitott kérdések Varga Mihály bejelentése után is. Például nem világos, hogy a jövedelemcsökkenésnél milyen mértéket vesznek figyelembe, ahogy azt sem tudni még, hogy pontosan ki számít “gyerekesnek”. A Portfolio számításai szerint a nyugdíjasok a moratóriumban levők 10–15 százalékát, a gyerekesek az egyharmadát teszik ki. A jegybank adatai szerint a lakossági hitelek nagyjából harmadát, míg a vállalati hitelek csaknem negyedét nem fizetik még az adósok. Ehhez képest Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára a nyáron lapunknak úgy nyilatkozott: “a bankszámla-forgalom alapján a hitelmoratóriumban lévő ügyfelek 19 százalékának mérhetően csökkent a jövedelme, 81 százalék viszont a jövedelme alapján -állítólag – tudna fizetni”. A hitelmoratórium meghosszabbítása szerepelt a nemzeti konzultáció kérdései között is. A kormány ennek eredményét is most tette közzé: e szerint az 1,43 millió válaszadó 91 százaléka, 1,3 millió ember – nyilván az érintettek – támogatta a hosszabbítást.

forrás: hvg.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg Facebook-on:
Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Megérdemli a szakszerű képviseletet

Kérje szakembereink segítségét