Fizetési meghagyás

Fizetési meghagyások útján indul meg a végrehajtások jelentős része

Fizetési meghagyások útján indul meg a végrehajtások jelentős része

Naponta több száz fizetési meghagyás emelkedik jogerőre és válik végrehajthatóvá az országban, mégis sokan egyszerűen azt sem tudják, hogy mi az a fizetési meghagyás! Ebből fakadóan pedig a lakosság jelentős része hosszabb-rövidebb ideig végrehajtás alá kerül, mint adós.

Ön is kapott már fizetési meghagyást?

Követelés kezelők, faktor cégek, bankok közkedvelt eszköze, amellyel érvényesíteni akarják akár jogtalan, vagy lejárt követeléseiket az adósnak bélyegzett egyszerű magánemberekkel szemben.

De mi is az a fizetési meghagyás?

A fizetési meghagyásban (röviden: fmh) a hitelezők a közjegyzők útján jelölik meg követeléseik összegét, jogalapját (például egy szerződés), valamint az adós személyét. Meghatározott esetekben a fizetési meghagyás pedig jogerőre emelkedik, így automatikusan végrehajtást kezdeményezhetnek adósaikkal szemben a hitelezők, vagyis azok, akiknek tartoznak.

Az fmh-ra az abban megjelölt adósnak (aki valójában nem is biztos, hogy ténylegesen is adós és tartozik bárkinek is) nagyon fontos reagálnia, különben az fmh jogerőre emelkedik és megindul a végrehajtás.

Elképzelhető (és elő is fordul), hogy bizonyos cégek ügyeskednek az fmh-val, lejárt, elévült, vagy a valósnál magasabb összegű követeléseket jelölnek meg abban. Az átlagos jogi képzettséggel rendelkező embereknek pedig a legtöbb esetben fogalmuk sincsen, hogy mit is kell csinálniuk, hogyan reagáljanak az fmh-ra, így a jogtalan követeléseket is könnyedén végrehajtják rajtuk.

Fizetési meghagyás a postaládában
Mit tegyek?

Abban az esetben, ha a postástól fizetési meghagyást kapunk, mindig körültekintően kell eljárni! Számos esetben előfordul, hogy bár valós tartozásról van szó, a tényleges összeg a valóságban kevesebb, mint ami az fmh-ban meghatározásra került!

Olyan eset is előfordulhat azonban, hogy valójában nem is követelhetne tőlünk a fizetési meghagyást kérelmező fél semmit sem. Ha a kötelezett a jogosult követelését nem ismeri el, 15 napon belül ellentmondással élhet. Ezt minden esetben érdemes megtenni.

Így az fmh nem válik jogerőssé és nem lesz végrehajtható, tehát nem fog a végrehajtó fellépni velünk szemben, nem foglalja le vagyonunkat, értékeinket. Ezt követően az eljárás kikerül a közjegyző hatásköréből és perré alakul, ahol független bírói fórum előtt érvényesíthetjük igazunkat a követelés jogszerűsége és pontos összegszerűségének megállapítása érdekébe.

Amennyiben viszont nem mond ellent, azzal elismeri a követelés összegszerűségét és jogalapját is. Elképesztő, de mindez egy megfelelő levél megírásán múlik, amit az fmh kézhezvételétől számított 15 napon belül kell megküldeni a közjegyzőnek.

Ellentmondás ára: 9900.- Ft.

Figyelmeztetés!

Sok esetben az adósok rossz tanács hatására vagy egyéb okból a hivatalos leveleket nem veszik át, ez ÓRIÁSI HIBA!

Amennyiben az fmh-t a címzett nem vette át, azaz postai kézbesítés esetén „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza a közjegyzőhöz, azt a kézbesítés második megkísérlését követő 5. munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.

Amennyiben az irat az „átvételt megtagadta” jelzéssel érkezik vissza, a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni azt. Ezt nevezzük kézbesítési fikciónak.

Online segítségkérés

A járványügyi korlátozások számunkra semmilyen akadályt nem jelentenek!
Magyarországon egyedülálló távolsági ügykezelés, az Ön személyes jelneléte nélkül.

Amennyiben Ön fizetési meghagyást kapott a napokban, vagy az a tudta nélkül emelkedett jogerőre Önnel szemben, kérjük, hogy töltse ki a lenti adatlapot és munkatársunk 24 órán belül felveszi Önnel a kapcsolatot, vagy hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 30 849 4504-as számon.

Az adatlap kitöltése után 24 órán belül telefonon visszahívjuk

Sürgős ügyekben beadvány elkészítése 24 órán belül

Ingyenes konzultáció telefonon

Gyakran Ismételt Kérdések

Feltétlenül! 15 napon belül ellentmondással élhet, ellenkező esetben Ön elismerte a követelés jogosságát és összegét, valamint el is indul ilyen alapon Önnel szemben a végrehajtás a bárhol fellelhető vagyona ellen.

Óriási hiba! Amennyiben az fmh-t a címzett nem vette át, azaz postai kézbesítés esetén „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza a közjegyzőhöz, azt a kézbesítés második megkísérlését követő 5. munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.

Amennyiben az irat az „átvételt megtagadta” jelzéssel érkezik vissza, a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni azt. Ezt nevezzük kézbesítési fikciónak.

Fizetési meghagyás ellentmondás, 8000.- Ft
Kézbesítési vélelem megdöntése 10 000.- Ft

Valószínűleg fizetési meghagyást kapott. Ön vagy nem élt ellentmondással, vagy nem is vette át a levelet.

Elképzelhető az is, hogy a korábbi lakcímére érkezett, ezért nem értesült róla. Ilyenkor kézbesítési vélelem (fikció) megdöntése és ellentmondás a megfelelő megoldás.

Megérdemli a szakszerű képviseletet

Kérje szakembereink segítségét