Botrány! Tavaly 316 000 végrehajtás indult a trükkös fizetési meghagyásokból

2023-ban naponta átlag 866 (!) végrehajtás indult csak fizetési meghagyásból. 

2023-ban brutálisan letarolták az országot a fizetési meghagyások. Új rekord

Magyarország a követeléskezelők paradicsoma.

Ilyen még nem volt, minden eddigi rekord megdőlt, ugyanis 2023-ban 419 000 (!) fizetési meghagyást küldtek ki a közjegyzők (napi átlag 1163) amelynek 75%-a emelkedett jogerőre és indult végrehajtás 316 000 esetben. Brutális. Ráadásul ezek nagy része elévült, vitatott követelés, amolyan tipikus követeléskezelős ügyek, amelyek zavaros, ősrégi, vitás eredetű tartozásokból erednek. A legszörnyűbb az egészben az, hogy a 316 ezer adóssá vált embert felszorozhatjuk a családtagjaik számával így megkapjuk azt, hogy mennyi embert érint ténylegesen a mostani FMH dömping okozta végrehajtás cunami.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) tájékoztatása szerint ezek a fizetési meghagyások 10 ezer Ft-tól 3M Ft-ig terjedtek és túlnyomó részt követeléskezelők kérelmére bocsátották ki. Többnyire kölcsönszerződés, hitelkártya, telefonszámla, vagy közmű tartozásokról van szó.

Minden tizenhatodik ember és családja érintett

Ha nem te, akkor valamelyik ismerősöd biztos, hogy érintett

Az FMH dömpingnek most 316 000 adós és ki tudja hány ezer család látja kárát. 419 000 követelés között százezrével lehettek kétes eredetű, elévült követelések, amelyek a törvény szerint nem behajthatóak. Ebből az óriási számból is látszik, hogy szinte bárkit meglephet egy ilyen formában elindított végrehajtás. Nem elszigetelt jelenségről van szó. A kb 7milliós felnőtt lakosságot tekintve minden tizenhatodik magyar ember kapott fizetési meghagyást 2023-ban.A legtöbb ilyen ügy már rég elévült, amit elvileg nem is lehetne jogi úton érvényesíteni, ám a követeléskezelőknek óriási biznisz ez, így hát komoly iparág épült a fedezetlen, elévült követelések behajtására.

Nem végrehajtható tartozások végrehajtása

A fizetési meghagyás lényege

A fizetési meghagyásos eljárás jogi eljárás, melynek célja, hogy (jogerőre emelkedését követően) a kérelmező végrehajtási (kényszer) eljárást tudjon indítani a kötelezettel szemben. A kibocsájtását közjegyzőnél kell kérelmezni, aki nem vizsgálja a követelés jogalapját, összegszerűségét, vagy elévülését, hanem a kérelmező egyoldalú kérelme alapján – a kötelezett meghallgatása és a kérelem érdemi vizsgálata nélkül – bocsájtja ki vele szemben. A közjegyző nem is vizsgálhatja, hogy tényleg fennáll-e, vagy jogos-e a követelés. (A fizetési meghagyásról bővebben itt olvashat.)

Ebből adódóan fizetési meghagyást (pénzkövetelés behajtására) gyakorlatilag bárki, bármikor küldhet bárkinek, ami (ellentmondás hiányában) a 16. napon jogerőre emelkedik és végrehajtható. Akár valótlan, vagy elévült követelésről van szó, amennyiben határidőn belül nem vitatjuk megfelelő módon, akkor olyan mintha elismertük volna. A legnagyobb követeléskezelős trükk pedig, hogy a fizetési meghagyást régi, rossz címre küldik, így pedig az érintett már csak a végrehajtásról értesül. Váratlanul lefoglalták ingatlanát, autóját, bankszámláját, letiltották jövedelmét stb.

Mindenekelőtt meg kell érteni, hogy speciális követeléskezelési gyakorlatról van szó, amit a magyarországi követeléskezelők alakítottak ki, visszaélve – jogi, pénzügyi szakmai hátterükből adódó – erőfölényükkel a lakossággal, lakossági ügyfelekkel szemben. 

Rendkívül fontos, hogy amennyiben fizetési meghagyást kapunk 15 napon belül éljünk ellentmondással, vitatva a követelés jogalapját és összegszerűségét is. Hivatkozhatunk elévülésre is. 

15 nap és végrehajtható

Előzmények nélküli végrehajtás

A nagyobb probléma akkor van, amikor már csak a végrehajtásról értesülünk. Mivel (egyes) követeléskezelők tudják, vagy vélelmezik, hogy a célszemély lakcímében idő közben változás állt be – a biztos eredmény érdekében – a fizetési meghagyást a régi lakcímre kérik küldeni, így esélye sincs az áldozatnak arra, hogy reagáljon, vitassa annak tartalmát. Bármilyen valótlan követelés végrehajtható ezzel a módszerrel, mivel ha a fizetési meghagyással szemben nem élt ellentmondással 15 napon belül, azzal elismerte a tartozást. 

Mi a megoldás? 

Ha a fizetési meghagyást átvettük, éljünk ellentmondással. Ha nem jött a jelenlegi lakcímünkre, akkor kézbesítési fikció (vélelem) alapján emelkedett jogerőre, ezért ha a vélelmet meg tudjuk dönteni, nyert ügyünk van. Figyelem: erre is csak 15 nap áll rendelkezésre!  Igazolni kell, hogy a kérdéses időben a bejelentett lakcím, vagy tartózkodási hely nem a fizetési meghagyás postázási címe volt, ezért a kézbesítés szabálytalan volt. A kifogásnak a közjegyző akkor ad helyt, ha a címzett a fizetési meghagyást nem vehette át, mivel

– a kézbesítés a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó jogszabályok megsértésével történt meg, vagy más okból nem volt szabályszerű, vagy

– az iratot más okból önhibáján kívül nem volt módja átvenni.

A kézbesítési kifogással együtt (utólag) ellentmondást is elő kell terjeszteni az eljáró közjegyzőnél.

Győzelem

Ha mindent jól és időben csináltunk, akkor a közjegyző a kérelemnek helyt ad, a végrehajtási lapot visszavonja és a végrehajtási eljárást megszünteti. Ezt követően lehet érvényesíteni a követeléssel kapcsolatos panaszunkat – akár elévülési, akár más kifogásunk van – és véglegesen lezárni az ügyet. Így fordíthatjuk vissza ezt a szörnyű helyzetet. Reméljük még időben talált erre az írásra… 

További hasznos tartalom a témában ami tetszeni fog:

https://hitelkarosultak.blog.hu/2024/01/19/letaroljak_az_orszagot_a_fizetesi_meghagyasok_196

Ha sürgős segítségre van szüksége, vagy váratlan végrehajtás indult Önnel szemben is, akkor ITT kérhet segítséget.

Tetszett a cikk? Oszd meg Facebook-on:

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Megérdemli a szakszerű képviseletet

Kérje szakembereink segítségét