SÖPRIK A BANKOK A PADLÁST?

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete által csak padlássöprésnek nevezett folyamat lényege, hogy a pénzintézetek jelentős nagyságrendben keresik meg az ügyfeleiket régen esedékes, de lejárt tartozásokkal. Ezek az ügyek 5-15 éve felmondott, nem fizetett tartozások, amelyeknél a behajtást sem indították el. Az 5 évnél régebben lejárt tartozásoknál azonban már nem lehet megindítani a behajtást, amennyiben a bank a tartozásra nem tett végrehajtási kényszerintézkedéseket, nem szakította meg az elévülés időszakát, akkor elméletileg a bank vagy a követeléskezelő futhat a pénze után – hívta fel a figyelmet Kovács László, az egyesület főtitkára.
A jelenség nem volt eddig sem ismeretlen az adósok körében, azonban az elszámolások lezárásával a furcsa megkeresésekről az egyesülethez érkező jelzések száma hirtelen 3-4 szeresére ugrott – mondta el a Népszavának Kovács László. Főként a követeléseiket saját faktorcégeiken keresztül kezelő bankok a különösen aktívak, de a behajtócégek is nagyobb számban próbálkoznak – tette hozzá.
A rendszer általában úgy működik, hogy a bank vagy a követeléskezelő megbízottja személyesen keresi fel lakásán az ügyfelet, különböző módszerekkel, általában pszichikai nyomással, végrehajtással történő fenyegetéssel aláíratják az ügyféllel a tartozás elismerő nyilatkozatot, esetleg némi engedményt meglengetve. A tapasztalat szerint az ügyfelek jelentős része hagyja magát befolyásolni és aláírják a tartozás elismerő nyilatkozatot – írja közleményében az egyesület elnöke. Ezután a banknak már nincsen nehéz dolga, kiállítja a végrehajtási lapot, ami így hamar jogerőre emelkedik. Extrém esetnek tekinthető, de már 17 éve fennálló tartozást is próbált ily módon behajtani bank – említette az elnök.
Nagy számban fordulnak elő az úgynevezett fennmaradó tartozásokra kezdeményezett törvénytelen behajtások. Az elvitt gépjármű vagy ingatlan árverés után fennmaradt tartozásokról a bankok általában nem küldenek elszámolásokat. Az ügyfél joggal gondolja úgy, hogy a bank követelése megtérült, főleg hogy az hosszú időn keresztül nem jelentkezett.
Az egyesület amellett, hogy aggasztónak tartja a lakosság pénzügyi ismereteinek szintjét, már évek óta szorgalmazza egy banki fogyasztóvédelmi törvény létrehozását, a lejárt tartozással rendelkező adósokat pedig óvatosságra inti.