„ÓRIÁSI LEHETŐSÉGGEL” HÜLYÍTENEK ÚJBÓL A BANKOK

Egyre több bank igyekszik kihasználni az új forinthitelek – devizahitelekhez képest – alacsonyabb kamatszintjét arra, hogy az elgyötört devizahitel-adósokat átcsábítsák a forinthiteleikhez. A még megmaradt maroknyi, értékes(íthető), vagyis fizetőképes adósokon marakodnak most a versengő bankok.
Bár a jelenlegi devizahitelek forintra történő kiváltása a 250 forint körüli frank árfolyamon egyenesen pofátlan lehúzásnak nevezhető, ennek kommunikálása, propagálása mégsem okoz erkölcsi problémát sem a bankoknak, sem pedig a különféle „szakmai” pénzügyi portáloknak. Utóbbiak nem átallanak banki megrendelésre, (ál)szaktekintélyükkel visszaélve megvezetni azokat a devizahitel – adósokat, akik eddig is nagy árat fizettek jogi, pénzügyi ismereteik hiánya, no meg a gazdasági világválság kirobbanása miatt.
Az “évszázad biznisze”… De kinek??
Óriási spórolási lehetőség…hangoztatják a bértollnokok.
A valóság azonban az, hogy egy tízmillió forintos hitel kiváltásával az ügyfél – egy 10 éves hátralévő futamidő mellett – nagyjából havi tízezer forint körüli megtakarítást realizálhat a kamatkülönbségből adódóan. (Igaz, hogy a többség még az árfolyamgátba sem lépett be, de a forintosítás, az tuti biznisz). Micsoda “megoldás” a már fizetésképtelenné vált devizahitelesek tömegeinek…
Amivel az ügyfél persze lemond egyszersmind a devizahitel szerződésének jogi felülvizsgálatáról, az igényérvényesítés lehetőségéről is. Egyúttal pedig a továbbiakban jól fizető adósként termelhet ismét hasznot a hitelintézeteknek a kötelemben, megspékelve esetleg még egy kis futamidő meghosszabbítással. Nagy fejfájástól és akár egy visszafizetési kötelezettségtől kímélve meg bankját, amely egy esetleges devizahitel per folyományaként sújtaná a pénzintézetet.
Így üt a bank két legyet egy csapásra.
A bankok számára tehát nem rossz devizahitel-megoldás ez: nyomjuk le most a forinthitel kamatát és szabaduljunk meg így a kellemetlenné vált devizahitelektől.
“Forintosítsunk vissza most, amíg magas az árfolyam!” – hangzik a mindenféle szociális érzülettől, de valójában józan gazdasági megfontolástól is mentes üzletpolitika.
Persze, végtére is egy 2007 – 2008-as, 150-160 forintos svájci frank alapú kölcsönt most 250 forinton visszaváltani plusz megkamatoztatni – tényleg nem rossz üzlet.
Ja és persze, egyúttal nem csak a devizahitel perektől, de egy esetleges újabb állami mentőcsomagtól is “megkímélik” adósaikat/vagy magukat a devizahitelek forintosításával.
Kedves devizahitelesek! Ne legyetek még egyszer balekok!