MATOLCSY TÉNYLEG AZT HISZI, HOGY RÁ SEMMI SEM VONATKOZIK

Természetesen nem reagált a hírre sem Matolcsy sem Patai sem az irányításuk alatt álló bankok. Valószínűleg – mint már oly sokszor – most fogalmazzák azt a semmitmondó választ, amivel mindenkit jól lehet lakatni, miután a hír lecsengett.
A lakás bérleti díjáról pontos információk nincsenek, sőt arról sem, hogy Matolcsy fizet Patainak a lakásért, de az biztos, hogy remek kilátást, biztonsági szolgálatot, wellness-központot, edzőteremet, borospincét és négy férőhelyes teremgarázst is kap, aki a lakást bérbe veszi.
Az egész ügy ott veri ki a biztosítékot a tisztességes adófizető polgárokban, hogy a jegybankelnök irányítja azt a bankfelügyeletet, amelynek feladata a teljes hazai pénzügyi rendszer, így az UniCredit Banknak az ellenőrzése is.
Összeférhetetlenségi kérdéseket is felvet, de a jó erkölcs és a tisztesség kérdését mindenképpen, ugyanis Matolcsyéknak épp az lenne a legfontosabb feladatuk, hogy ellenőrzésük alatt tartsák az országban működő bankokat, és odapörköljenek nekik, ha kell.
Hogy is van ez?
Patait, aki egyébként az Unikredit Bank vezetése mellett a Bankszövetség elnöke is régi barátság fűzi Matolcsyhoz. Néhány évvel ezelőtt a még ellenzékiként politizáló jegybankelnök havi bruttó 400 ezer forintot kapott tanácsadóként Pataiéktól.
Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke tarthatatlannak nevezte, hogy összekeveredik a rabló és a pandúr szerepe. Kiemelte, elvárható lenne, hogy álljanak ki és tisztázzák, mi is a helyzet valójában. A politikus felszólította Matolcsy Györgyöt, hogy távozzon. Nemcsak e miatt az ügy miatt, de azért is, mert az MNB fogyasztóvédelmi tevékenysége megbukott, az alapítványok százmilliárdokat herdálnak el, és a devizakárosultak pénzét költik, amit vissza kellene adni az embereknek.
A Jobbik politikusa – az Eiffel Palace a piaci árnál drágább megvásárlására utalva – azt is fölemlegette, hogy a közös ügyletek kiverik az ember szemét. Arra utalt, hogy a két évvel ezelőtti adásvétel kapcsán az UniCredit is érintett volt, hiszen az üzletkötés előtti felújítást a bank finanszírozta.
A szocialisták pedig a jegybank etikai kódexére hivatkozva arra szólították fel az MNB igazgatótanácsát, hogy folytasson eljárást Matolcsy ellen. Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese a dokumentumot idézte, eszerint az etikai kódex még a kisebb ajándékok elfogadásának szabályairól is rendelkezik, és hangsúlyozza, ki kell zárni az olyan helyzeteket, amelyek nem teszik lehetővé az elfogulatlan munkavégzést.
Akkor most mindenki dönts el, hogy szerinte mennyire vonatkoznak Matolcsyra a törvények, erkölcsi szabályok, etikai kódexek. Mennyire foglalkozik a közérdekkel, esetleg a volt devizahitelesek még mindig élő és egyre jobban égető problémájával.