MÁR A HÉTEN KEZDŐDNEK A KILAKOLTATÁSOK

Mától nem védi a kilakoltatási moratórium azokat az adósokat, akik ellen tartozásuk miatt végrehajtási eljárás indult, vagy már el is árverezték az ingatlanukat. Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy tízezrek kerülhetnek utcára, a végrehajtói kar becslései szerint az idén várható kilakoltatások száma nem éri el az ezret. Ugyanakkor a szervezet elnöke közölte: már a héten végrehajtanak akár több lakáskiürítést is.
Március elsejével, azaz a mai nappal lejárt a téli kilakoltatási moratórium, ami azt jelenti, hogy a végrehajtási eljárás alatt álló ingatlanokat már nem kell lakottan értékesíteni, hanem az utcára lehet tenni az adósokat. A nem devizahiteles – hanem például közműtartozások miatt bajba került – adósok december elseje óta élveztek védelmet, a devizaügyletek miatt adósságcsapdába kerültekre viszont már régebb óta vonatkozott a moratórium. Utóbbi kört a rájuk vonatkozó speciális devizahiteles-jogszabályok miatt nem lehetett kilakoltatni, ám ennek is vége.

Sikertelen adósmentés
Szakértők szerint a kilakoltatási moratórium lejárta meghozhatja az adósok kedvét a családi csődvédelem igénylésére. Az eddig teljes kudarcba fulladt intézkedésre a legutóbbi adatok szerint alig kétszázan jelentkeztek, noha a jegybank és a bankszövetség több tízezerre becsülte azok számát, akik várhatóan jelentkeznek majd a magáncsődre. Az intézkedésre ráadásul 626 millió költött az állam. (H. Cs. L.)
Hatszáz lakáskiürítés várható
Bár a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi adatai szerint a devizahiteles-törvények alapján 210 ezer végrehajtási ügyet függesztettek fel, a szervezet elnöke szerint nem várható kilakoltatási hullám. Schadl György lapunk kérdésére elmondta, becsléseik szerint körülbelül 600 lakáskiürítés várható idén, ami a korábbi évekhez képes nem nevezhető kirívónak. Mint mondta, 2012-ben 700 lakóingatlant adtak birtokba a sikeres árveréseket követően, 2013-ban ez a szám 550-re csökkent, majd 2014-ben moratórium volt érvényben, tavaly pedig a tilalom részleges feloldása után ismét körülbelül 600 ingatlankiürítést végeztek.
A kar elnöke szerint egyebek között azért nem várható kilakoltatási dömping, mert az önálló bírósági végrehajtók számos esetben tárgyalásokat folytatnak a pénzintézetekkel, mert a banki elszámolások miatt problémássá váltak az eljárások. Ugyanis – tette hozzá – az elszámolások után sok esetben nem egyezik a bank követelése a közjegyzői okiratban foglalt összeggel, ha pedig nagyobb a tartozás, a végrehajtó nem intézkedhet. Schadl György elmondta, a moratórium lejártát követő első hónapokban lesz több a kilakoltatás, majd arra számít, hogy mérséklődik a lakáskiürítések száma. Kérdésünkre elmondta, egészen biztos, hogy már ezen a héten lesz kilakoltatás, akár több is.
A köztestület honlapja szerint egyébként közel 15 ezer ingatlan vár árverezésre. Ezek közül körülbelül 3500 ingatlant már megpróbáltak elárverezni egyszer vagy kétszer, azonban sikertelen volt a licitálás. A legtöbb ingatlant viszont – csaknem 12 ezret – már harmadik alkalommal tűzték ki árverése. Utóbbi adat pedig arra utal, hogy nem kapkodnak a vevők végrehajtás alá került ingatlanok után.

Forrás:http://mno.hu/tarsadalom/mar-a-heten-kezdodnek-a-kilakoltatasok-1331080