LEJÁRT A MORATÓRIUM: EZER CSALÁD MARADT HAJLÉK NÉLKÜL

Országszerte megközelítőleg ezer családot tettek ki otthonából a kilakoltatási moratórium lejárta óta, összességében pedig körülbelül ötezer ember maradt hajlék nélkül. Emellett sokan gyerekeiket is elvesztették: őket azért helyezték állami gondozásba, mert a szülőknek már nincs hol lakniuk.

A kilakoltatási moratórium március elsején járt le, akkor kezdődtek meg a kilakoltatások. Márciusban és áprilisban csaknem annyi adósnak kellett elhagynia otthonát, mint korábban egy év alatt. Mindez számszerűleg azt jelenti, hogy már ebben a két hónapban több mint félezer kilakoltatás történt. Ez a szám azóta jelentősen emelkedett: mint az a Magyar Szociális Fórum kedden kiadott tájékoztatójából kiderül, mára ezer család került az utcára. A többséget fizetésképtelenség miatt tették ki otthonából: vagy azért, mert önkormányzati bérleményét nem tudta tovább tartani, vagy pedig azért, mert lakáshitelét volt képtelen törleszteni.

Enni vagy lakni?
Az önkormányzati bérlakásokból túlnyomórészt olyanokat lakoltatnak ki, akiknek a jövedelme oly szerény, hogy dönteniük kellett: esznek vagy rezsit és lakbért fizetnek. A jelzáloghitelek bedőlése miatt az első negyedévben szintén több száz család feje fölül vették el a fedelet: ők ugyancsak válaszút előtt voltak, vagy ételt vesznek, vagy hitelt fizetnek.
A Magyar Szociális Fórum kifogásolja, hogy a döntéshozók a helyzetet főképp a Nemzeti Eszközkezelővel és a magáncsőd intézményével próbálták rendezni, valós megoldást viszont egyik sem jelentett. A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy társadalmi kiállással és szolidaritással számos kilakoltatást sikerült megakadályozniuk. Példaként hozta fel a négygyermekes galgahévízi, az ötgyermekes biharkeresztesi család és a főváros VI. kerületében élő, 72 éves, rokkant férfi esetét. Mindegyik kilakoltatást úgy sikerült elkerülni, hogy az önkormányzat és az eszközkezelő is a megoldást kereste, mindenki rugalmas volt és kompromisszumra törekedett.

Elvétve akad jó példa
A tájékoztató kiemeli, hogy a Nemzeti Eszközkezelő hétfőn azt is megosztotta a Magyar Szociális Fórummal, hogy az öt kiskorú gyereket nevelő biharkeresztesi családdal már határozatlan idejű lakásbérleti szerződést is kötött. Tette ezt úgy, hogy a kilakoltatást már bírói végzés is jóváhagyta, vagyis a család feje fölül elvehették volna a fedelet. Megoldást tehát mindenre lehet találni, de ehhez az kell, hogy a problémákra a közösség is felhívja a figyelmet, az érintettek pedig együtt dolgozzanak azon, hogy mindenki által elfogadható megoldás szülessen.
Forrás: http://mno.hu/ingatlan/lejart-a-moratorium-ezer-csalad-maradt-hajlek-nelkul-1343771