KÜLFÖLDIEK NYELIK LE AZ ELADÓSODOTT MAGYAROK LAKÁSAIT (2017. május 02.)

Megdöbbentő statisztika: Budapesten tízből két lakás külföldiek kezébe kerül. A belvárosban és az előkelőbb kerületekben ez az arány még rosszabb. A statisztikai adatokat nézve pedig úgy tűnik, saját országukban válhatnak kiszolgáltatottá a magyarok: Az ellentmondásos trend egyik okozója ugyanis nem feltétlenül Budapest gazdasági erejének növekedése, hanem az eladósodás – leginkább pedig a hitelválságba kerülő magyarok kényszerhelyzete. 

A globalizmus korszakában a külföldi tulajdon arányának enyhe emelkedése nem lenne tragikus, a magyarországi helyzet kapcsán mégis sajnálkozhatunk.

A statisztikai adatokat összevetve ugyanis úgy tűnik: Nem gazdasági centrumok kiépülése, hanem sokkal inkább a magyarok pénztelensége és kiszolgáltatottsága az oka annak, hogy külföldiek (egyre emelkedőbb mértékben ázsiaiak) vásárolják fel a magyar ingatlanokat.

Nézzük az adatokat!

Egyre több az ázsiai vásárló

A NAV adataiból látható, hogy a  legfeltűnőbb az ázsiai vásárlók arányának emelkedése: mintegy fél évtized alatt megduplázódott a számarányuk, mintegy 17%-ról 33%-ra. A Nyugat-Európában is egyre nagyobb arányban jelen levő kínaiak Magyarországon is “nagybevásárlást” tartanak: Az elmúlt két évben több ezer ingatlan került kínai vevők kezébe.

Az ázsiai érdeklődés oka nyilvánvalóan Ázsia gazdasági súlyának erősödése és egyúttal az ázsiai populáció jelentős növekedése.

Ami az összes külföldi vevőt illeti, míg 2015-ben több mint 8 ezer külföldi vett ingatlant, addig ez a szám 2016-ban akár a 10 ezret is elérhette. Ez mindenképpen óriási és figyelemre méltó számadat, ugyanis a jelenlegi tendenciák alapján ez valószínűsíthető: Ez még csak a kezdet!

Az EU-s vásárlók számaránya továbbra is meghaladja azonban az EU-n kívülieket, így az ázsiaiakat, azonban az arányuk hozzájuk képest valamelyest csökken az utóbbi években (abszolút, úm. “darabszámban” azonban természetesen nő).

Természetesen a külföldiek érdeklődésének középpontjában Magyarország büszkesége, az ország szíve, Budapest, annak is a belső kerületei állnak. A “puccos” budai lakások, a VII., VI., V. kerületi egyre népszerűbbek számukra.

De mi okozza ezt a tendenciát? Örülhetünk ennek?

Tíz éve lakást vett, most már albérletért kuncsorog a magyar

A válasz sajnos nem feltétlenül pozitív. A globalizmus természetesen mindenféleképpen szerepet játszik, de még jelentősebb jelenleg a magyarok gazdasági súlytalansága, pénztelensége. És itt is kiugró szerepet játszik a devizahitel-válság.

Devizahitelek ugyan hivatalosan már nincsenek, az egykori devizahitelesek tízezrei vannak még továbbra is bajban. Sokukat a kilakoltatás fenyegeti.

Ami komoly veszély! Tavaly több mint ezerszer (!) kezdeményeztek már a bankok kényszerintézkedést, vagyis az adósok ingatlanainak végrehajtását a végrehajtóknál. Ez a szám négyszer több, mint azt megelőzően és ez csak erősödhet ebben az évben. Nagy a baj még mindig, ahogyan azt blogunk már a kormányzat látszatintézkedéseit követően is megírta.

Jellemző kép, hogy tízezrek kényszerültek feladni a hitelből kb. tíz éve vett lakásukat és ma már albérletért kuncsorognak. Ez a tendencia Magyarországon, ami nyilván azt is eredményezi, hogy az albérletek továbbdrágulnak, ráadásul emiatt egyre több a befektető. Más szóval az ingatlanhiéna, aki az eladósodott magyarokon élősködik.

Sajnos, részben emiatt menekülnek ki oly sokan külföldre is, ami még szomorúbbá teszi az összképet.

Mindenképpen küzdeni kell tehát tovább, mert hosszú távon az ország elhagyása sem jelent megoldást. (Főleg, hogy Nyugat-Európába is özönlenek a külföldiek, Európán kívülről is.)

Kérjük, aki tehát nehéz helyzetben van, ne adja fel, továbbra is keresse a megoldást!