KÖNNYEBBÉ VÁLIK A HITELFELVÉTEL

Az adós szempontjából kedvezőbb arányban veszik figyelembe a legalább ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészleteit, és emelkedik az a hitelösszeg, ami alatt nem szükséges a rendeletet alkalmazni.
A Magyar Nemzeti Bank arra készül, hogy könnyítsen az adósságfék szabályozásában. A tavaly januárban hatályba lépett előírások jelentősen megnehezítik a hitelfelvételt. Belépett egy vadonatúj mutató, a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM), ami az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket – írja az Az én pénzem lakossági pénzügyi portál. Így havi 400 ezer forintos jövedelemig 50 százalék, felette 60 százalék lehet a jövedelem arányában a törlesztőrészlet.
Ezen változtat most az MNB úgy, hogy május 1-jétől a legalább ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészletei kedvezményesen, 85 százalékos súllyal vehetők figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóban, ezáltal is támogatva az alacsonyabb kamatkockázatú, hosszabb kamatperiódusú jelzáloghitelek elterjedését. Noha az MNB szerint a módosítások a maximális jövedelemarányos törlesztőrészlet és hitelfedezeti arányok mértékeit nem érintették, valójában áttételesen mégis. Ez ugyanis a portál számításai szerint azt jelenti, hogy ha valaki más kölcsönnel nem rendelkezik, akkor egy hosszabb távra fixált kamatozású jelzáloghitelt úgy vehet fel, hogy a törlesztőrészlet 400 ezres fizetés alatt felkúszhat a jövedelme közel 60 százalékáig (a mostani 50 százalékról), felette pedig akár 70 százalék fölé is (60 százalék helyett).
Könnyítés lesz az is, hogy egy ügyfélnek a már megállapított hitelkeretét három éven belül az ügyfél kérésére úgy is megemelheti a bank – naptári évenként első alkalommal –, hogy nem kell hozzá jövedelemigazolást benyújtani, amennyiben problémamentes ügyletekről van szó (azaz rendesen törleszt az ügyfél). Az MNB szerint ezzel a fogyasztók adminisztratív terheit csökkentik. Változás még, hogy kétszázezer forintról háromszázezer forintra emelkedik az az összeghatár, ameddig nem kell ezeket a szigorú hitelfékszabályokat alkalmazni.

Forrás:http://hvg.hu/gazdasag/20160401_Konnyebbe_valik_a_hitelfelvetel