KIDERÜLT, MIT TARTALMAZ A KORMÁNY ÚJ DEVIZAHITELES CSOMAGJA

November 1-jéig kaptak időt a bankok, hogy az ügyfelek javára módosítsák a devizahitel-szerződéseket. A Fidesz olyan megoldást akar, amely a forinthitelekével azonos szintre csökkenti a devizahitelek törlesztőrészletét, és megszabadítja a hiteleseket az árfolyamkockázatoktól – derült ki péntek este, ahogy az is, hogy a terhek nagyobbik részét a bankoknak kell viselniük. Valószínű, hogy ilyen csomagot önszántukból nem lesznek hajlandóak összeállítani a bankok, pláne, hogy most egy évi 40 milliárd forintnál is nagyobb új “bankadó” fenyegeti őket. A gordiuszi csomót ezért november első napjaiban a kormány vághatja majd át. Hogy a számok nyelvén mit jelent a legújabb verzió a bankoknak és a devizahiteleseknek, azt az alábbiakban becsüljük meg.
Milyen devizahiteles csomagot akar a kormány?

1. Nem a devizahitelek eltörlését és nem is a folyósítási árfolyamhoz való visszatérést kérik a bankoktól. A hiteleket továbbra is fizetni kell.
2. Azt kérik, hogy az árfolyamkockázatból fakadó veszteségek nagyobbik részét a bankok viseljék, és eszerint módosítsák a hitelszerződéseket.
3. A törlesztőrészleteknek olyan szintre kell csökkenniük, mintha forinthitelt vettek volna fel a devizahitelesek. Nem járhatnak jobban a forinthiteleseknél.
4. Ez kisebb könnyítést jelent a működő árfolyamgátban 2017 közepéig elérhető 25%-osnál: akár 17-20%-os tölesztőrészlet-csökkenést említett Rogán.
5. A törlesztőrészlet csökkenése mellett az árfolyamkockázatoktól is megszabadítanák az adósokat.
6. A lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek mellett azokat a szabad felhasználású devizaalapú jelzáloghiteleket is érintené a csomag, amelyeket nem spekulációs céllal vagy nem sokadik hitelként vettek fel. A fogyasztási célú devizaalapú jelzáloghitelekről viszont még gondolkodnak.
7. Nem elképzelhetetlen, hogy az állam is költ valamennyit az új programra, ahogy ezt az árfolyamgát esetében is teszi.
8. Rogán Antal arra számít, hogy a bankok azt mondják majd, jogi akadályok miatt nem tudják a fentiek szerint módosítani a szerződéseket. A kormány ezért elkészíti a saját verzióját, amelyet ebben az esetben november 2-án be is nyújt.
9. A Fidesz-frakció felhatalmazta a Nemzetgazdasági Minisztériumot és Varga Mihály minisztert arra, hogy folytassák a tárgyalásokat a bankokkal.
10. Sok minden viszont nem derült ki Rogán Antal szavaiból. Például az, hogy továbbra is cél-e a devizahitelek egyszeri vagy fokozatos forintosítása. Netán az MNB javaslatához hasonlóan csak a törlesztőrészleteket “forintosítanák”, másképpen szabadítva meg a háztartásokat az árfolyamkockázattól. Ennek eldöntésétől függ egy másik, szintén tisztázatlan dilemma is: felhasználnák-e az esetleges árfolyamgyengítő hatás mérsékléséhez a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékát? Rogán a bankszövetség javaslatával kapcsolatban mindenesetre felrótta a bankoknak, hogy miközben nem alkalmaznák a folyósítási árfolyamot a hitelek törlesztőrészletének számítása során, a forintosításhoz bekerülési árfolyamon vették volna igénybe a jegybanki devizatartalék egy részét.

Mit jelent a kormány verziója az adósoknak?

A devizahiteleseket elsősorban az érdekli, mennyivel csökken a törlesztőrészletük és megszabadulnak-e az árfolyamkockázattól. A törlesztőrészlet csökkenésével kapcsolatban Rogán egy elvet (úgy járjanak a hitelesek, mintha forinthitelt vettek volna fel) és egy konkrét mértéket (akár 17-20%-os csökkenés) is említett. Vajon összhangban áll-e egymással az elv és az említett mérték? Nagyon nehéz összehasonlítani a múltban folyósított frank- és a forinthiteleket (azért is, mert utóbbiak egy időben alig léteztek), de kísérletet teszünk rá. A Portfolio.hu legutóbb júniusban vizsgálta meg, mennyivel magasabb vagy alacsonyabb a devizahitelek törlesztőrészlete, mint az ugyanakkor felvett piaci kamatozású forinthiteleké. Akkor az jött ki, hogy a devizahitelek átlagos eddigi törlesztőrészlete a 2008 nyarán felvett frankhitelek kivételével alacsonyabb a hasonló forinthitelekénél, ez alapján tehát nem szorulnának “igazságosabb bánásmódra”.
(forrás: portfolio.hu, bővebben: http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/kiderult_mit_tartalmaz_a_kormany_uj_devizahiteles_csomagja.4.188904.html)