EZT MOST MEGKÖSZÖNHETJÜK ORBÁNNAK (2017. június 09.)

Sokszor ekéztük a jelenlegi kormány-t a dilettáns “adóstemetőmentő” csomagjai miatt, most mégis dicsérnünk kell: Ragyogó és bátor húzás az, amire Orbánék készülnek az ún. családtámogatási program bevezetésével. Mivel vészesen közeledünk a kampányidőszakhoz, ezért állítható: A programmal nemcsak a családok, hanem Orbánék is sokat nyerhetnek – feltéve, ha van egy kis eszük és elég tökösek is.

Emlékezhetünk: Négy évvel ezelőtt slágertéma volt médiában a devizahitel, valamint az “adósmentő” csomagok kidolgozása és a bankok ekézése. Ennek oka akkor egyszerű volt: Egyrészről közeledtek a választások, Orbánék pedig igyekeztek minél több választót, így a több százezer (millió) devizahitelest a maguk oldalára állítani. Ezért elég trükkös megoldást eszeltek ki: Elhúzták a témát egészen a választásokig.

Sokat mondó, hogy most hasonló téma került terítékre és ugyancsak a választások közeledtével: A miniszterelnök néhány nappal ezelőtti bejelentése szerint családtámogató programokat indítanak be – amik jelentős részt a családok adósságainak enyhítésére irányulnak.

De mi a szösz az a családtámogató program? Hoz ez egyáltalán bármit?

“Ahol elfér három, ott elfér négy, sőt öt is” – Mi van???

A témáról lehet cinikusan beszélni – és kevésbé cinikusan is… A lényeg, amit már mindenki tud: Magyarország lakossága évtizedek óta fogyóban, az elmúlt két-három évtizedben nagyjából egymillió ember “szivárgott” el az országból. Ennek csak egyik oka a gazdasági kivándorlás, a másik – még jelentősebb – pedig, hogy egyre kevésbé szeretnének szülni a nők. Pontosabban egyre kevesebb olyan pár van, ami felvállalja a gyerekszüléssel és neveléssel járó anyagi, szociális, stb. megpróbáltatásokat. Az okokba ezen a blogon nem mennénk bele.

A lényeg, hogy valamit ki kell találni, mert a lakosság fogyása a gazdaság – ezáltal mindenki – számára is súlyos dilemmákat jelent.

De mit lehet tenni?

A választ Orbánék is keresik, s – remélhetőleg – meg is találják. Orbán Viktor múlt heti bejelentése szerint családtámogató, tehát a gyerekek születését és nevelését támogató programok kerülnek bevezetésre.

Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó intézkedés lehet a lakáshitelek egy részének, konkétan egymillió forintnak az elengedése. Ezt azok a családok kaphatják, akiknek három, vagy több gyermekük van. Úgy tűnik, azonban, hogy a korábbi “csodafegyvert”, a CSOK-ot is igény bevevők nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Érdekes az az intézkedés is, amely szerint azoknak a nőknek, akiknek diákhitelük – és egyúttal gyerekük – van, lehetőségükben áll “leszámolni” akár a teljes tartozásukkal. Ha két gyermekük van, akkor a diákhitel felével, ha három, vagy több, akkor a diákhitelük teljes összegével.

További “pénzügyi” tartalmú intézkedés a családi adókedvezmény mértékének jelentős emelése.

A bejelentés során Orbán valami olyasmit magyarázott, hogy ahol megfér három, ott megfér négy, vagy akár öt is (nem szó szerint idéztünk). Hogy pontosan mire utalt, azt Orbán ilyen mondásainál soha nem lehet tudni, de nyilván arra gondolt és arra buzdította a családokat, hogy vállaljanak gyermeket. Akár négyet, vagy ötöt.

De ez lehetséges manapság?

“Az irány jó”

Több szakember is úgy foglalt állást, hogy ez az “irány jó”. Vagyis jó irányba indultak el Orbánék. Tulajdonképpen ez az egyik azon kevés intézkedés közül, amelybe nehezen lehet belekötni – akár szeretjük Orbánékat, akár nem.

A népességfogyás valóban súlyos dilemma és az is igaz, hogy még nem találtak fel alternatívát a családi kapcsolatok pótlására sem. Még ma is a család jelenti a legnagyobb védelmet az emberek számára, ha valami baj történik, ha valamilyen anyagi nehézség jön el az ember életébe.

Szintén fontos lenne belátni, hogy nincs a családoknak szüksége van lakásra, házra – tehát egy megfelelő helyre, ahol élhetnek. Ezt pedig manapság, a 120-150 ezer forintos koldusfizetések világában manapság sokaknak csak hitelből lehet megoldani. Nagyon kell tehát a hitelfelvételeknél a segítség.

Ez a néhány intézkedés jól hangzik, összességében azonban nem elég – tovább kell menni ezen az úton. Természetesen nem tarthat el az állam mindenkit, nincs annyi pénze. De a családokat mindenképpen támogatni kell.

A diákhitelek tekintetében is végre történt valami: A diákhitelek rendkívül inkorrekt módon lettek kiszórva a kétezres években. Kamatos-kamattal olyan fiataloknak, akik utána munkát sem nagyon tudtak találni. NÉmetországban a diákhitelhez hasonló konstrukciók nemhogy ilyen szintű kamatozás nélkül, hanem úgy lettek kiszórva, hogy azt a végzett fiataloknak nem kellett teljes mértékben visszafizetniük (kb. 50%-át).

A lényeg tehát, hogy Orbánéknak a sok kritika után kijár most a dicséret is. Nyilván tudjuk, hogy itt a nyakunkon a kampány, hogy ezekkel az intézkedésekkel sokszor csak a szavazatokra mennek, de akkor is. Erre mondhatjuk, hogy így tovább.