ELTŰNNEK A CSOKOS LAKÁSOK

A lakáshitelek piaca még nem kapott lökést a csok bevezetésétől, a bankok többsége pedig lényegében január közepére, február elejére készítette el a csokos megoldásait, azonban most megkezdődhet a felfutás, mert az érdeklődés adott – mondta Gergely Péter, az ingatlan.com csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője a Napi.hu-nak.
A BankRáció.hu oldalán január elejétől február közepéig 300 ezer hitelkalkulációt végeztek el a látogatók, ami az egy évvel korábbinál 43 százalékkal magasabb szám. Ezen belül a csokos hitelkalkulációk aránya 28 százalékos volt az idén. A bankok szerepe kulcskérdés ebben a rendszerben, mert bár a támogatást az állam biztosítja, az érintettek a bankokon keresztül jutnak hozzá. A szabályok adottak, ugyanakkor a bankok gyakorlatában adódhatnak különbségek a saját erőt illetően.
A szakember úgy látja, a lakáshitelezésben a csok várható hatása mellett azért is lehet új időszámításról beszélni, mert túl vagyunk a forintosításon, a belső kereslet élénkülése a háztartások pénzügyi mozgásterének erősödésére utal. Hivatalos jegybanki adatok szerint a háztartások lakáscélú hiteleinek állománya tavaly decemberben alig több mint 3000 milliárd forintra rúgott.
~~Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakáshitelezés várható felfutása a lakóingatlanok piacára is hatással lehet. A magánszemélyek idén januárban 71 százalékkal több lakást és házat hirdettek meg az oldalon eladásra mint egy évvel ezelőtt, és a látogatók száma is 39 százalékkal nőtt.
Rossz hír a csok-ra vágyóknak, hogy a budapesti új lakások piacáról egyértelmű piacélénkülésre utaló adat érkezett: december vége óta 7 százalékkal csökkent a 60-100 négyzetméteres új lakások kínálata, miközben az átlagáruk 8 százalékkal 40 millió forintra nőtt.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/ingatlan/2016/02/19/eltunnek_a_csokos_lakasok/