ÉLŐ EMBERT NEM LÁTTAM MÉG, AKI MEGKAPTA A CSOKOT ÉS VÁSÁROLT IS LAKÁST, DE A KOLLÉGÁIM SEM

Bár összesen tízezernél is többen igényelték a támogatást, sokatmondó, hogy a hitelintézetek is kérelmekről, igénylésekről beszélnek, nem a pénz folyósításáról.
Talán ennyire nem rossz a helyzet, hiszen az MTI által megkérdezett bankoknál összesen tízezernél is többen igényelték a támogatást, az azonban sokatmondó, hogy a hitelintézetek is kérelmekről, igénylésekről beszélnek, nem a pénz folyósításáról. Az adatok és az ingatlanpiaci visszajelzések alapján kijelenthető, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyelőre korántsem jelent akkora előnyt, mint azt korábban beharangozták.

Miután a támogatási programot tavaly év végén bejelentették, hetek alatt jókorát ugrottak az új építésű ingatlanok árai – lényegesen nagyobbat, mint amit az egyébként is éppen felszálló ágba került szektor növekvő forgalma indokolt volna. A lakásutánpótlás viszont még várat magára: csak jövőre készülhetnek el nagyobb számban azok a projektek, amelyek keretében a csokos igényeknek árban, alapterületben leginkább megfelelő házak, lakások megépülnek.
Az is szűkíti egyelőre a csokosok lehetőségeit, hogy pillanatnyilag a piacon a készpénzes vevő a király. „Cash is king” – így nevezik a jelenséget – mondta el Bánfalvi ¬László, az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) ügyvezetője a Népszabadságnak. A zsebből fizetők sokszor beelőzik a hitelfelvevőket, a csok elbírálására várókat, hiszen gyorsabban tudnak fizetni.
Az OCHC munkatársai egyébként azt tapasztalják, hogy a három gyerek (vagy összesen ennyi vállalása) után járó tízmillió forintos csok a legnépszerűbb. Olyanok is elgondolkodnak a vásárláson, akiknek ez korábban meg sem fordult a fejükben. Az igényelt összeg alapvetően vidék- és ügyfélfüggő, nagy a szórás országosan.
Idén az első fél évben egyébként 61 ezren érdeklődtek a bankoknál, és csaknem 12 ezer kérelmet nyújtottak be, összesen 32 milliárd forint értékben. Ez az összeg kizárólag a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik – pontosította kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma a korábban közölt adatot.
Megyei bontású adatai ugyan a tárcának nincsenek, de azt meg tudták mondani, hogy az igénylések hetven százaléka már meglévő gyermekekre, a fennmaradó harminc pedig a születendőkre vonatkozik. Az igénylők negyede három vagy több gyermekre, közel hatvan százaléka kettő, 16 százaléka pedig egy gyermekre adja be a támogatás iránti kérelmét.

További drágulásra számítunk
Csupán a válaszadók 7 százaléka szeretné igénybe venni a csokot lakásvásárlás vagy -építés során – derült ki a Genertel nemrégiben közzétett felmérésének eredményeiből. A kutatásban 2000 ember vett részt. Több mint hetven százalékuk szerint idén folytatódik az ingatlanárak emelkedése. Tízből hatan pedig úgy vélik, az újlakás- értékesítés áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkenése sem hozza majd az árak csökkenését, annak lényegében semmilyen hatása nem lesz. A válaszadók 44 százaléka tervezi, hogy a közeljövőben ingatlant vásárol. A drágulás viszont csak a megkérdezettek harmadát aggasztja. Tízből négyen biztosan nem vásárolnak idén.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda így reagált: az első félévben csaknem 12 ezer család igényelte a csokot 32 milliárd forint értékben. Kétharmaduk már szerződést is kötött, és a szerződésbe foglalt támogatások 63 százalékát már megkapták.
Forrás:http://nol.hu/gazdasag/keszpenzesek-elozik-meg-a-csokosokat-1627725