ELKEZDŐDTEK A KILAKOLTATÁSOK. SZÁZEZREK KERÜLHETNEK UTCÁRA. (2018. május 02.)

Április 30-ával lejárt a (nyilván a választások miatt meghosszabbított) kilakoltatási moratórium, a mai tehát az első munkanap tavaly november 15-e óta, amikor a végrehajtók megkezdhetik a magánszemélyek lakóingatlanának a kiürítését. Összesen 122 ezer jelzáloghitel-adós van veszélyben, de valószínűleg nem ők alkotják a legnagyobb veszélyeztetett csoportot.

A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a november 15-től április 30-ig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki – mondja ki a végrehajtási törvény.

Kényszerértékesítést elvben eddig is végrehajthattak a nem fizetők lakásai esetében, ugyanakkor kényszerrel nem kötelezhették kiköltözésre a nem fizető adósok lakásában élő magánszemélyeket. A hasonló akciók nagy részét egyébként nem a pénzügyi szektor, hanem önkormányzatok, közmű szolgáltatók hajtják végre.

Ami a banki kényszerértékesítéseket illeti, 5 év alatt 4442 kényszerértékesítést hajtottak végre a pénzügyi intézmények, ebből a tavalyi évben 2318-at, vagyis több mint a felét. A végrehajtási törvény tavaly tavaszi, adósokat védeni szándékozó szigorítása ellenére 2017 év fekete év volt a nem teljesítő jelzáloghitel adósok számára, hiszen felpörögtek az alábbi ábrán narancssárgával és pirossal jelölt pénzintézeti kényszerértékesítések. A Nemzeti Eszközkezelő 5 év alatt 32 146 lakás tulajdonjogát vette át, ebből 6328 lakásét a tavalyi évben.

Az MNB tavaly novemberi Pénzügyi stabilitási jelentése szerint a teljes pénzügyi rendszerben lévő 90 napon túl késedelmes lakossági hitelek nagyobbik része ma már nem a bankoknál, hanem a pénzügyi vállalkozásoknál, vagyis elsősorban a követeléskezelőknél van. A legnagyobb szociális kockázatot a mintegy 122 ezer késedelmes jelzáloghitel-szerződés jelenti a 2017 közepi adatok szerint, amelyek összege akkor (valószínűleg ma is) az 1000 milliárd forintot is meghaladta.

 

Forrás:

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/bajban-vannak-a-nem-fizetok-kezdodnek-a-kilakoltatasok.284040.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Kép:

https://www.napi.hu/ingatlan/kilakoltatasi_moratorium_johet_a_valasztasokig.649223.html