DEVIZAHITEL MIATT TÖBB TÍZEZREN PERELTEK.

Az elmúlt három évben országszerte több tízezer adós kifogásolta a bíróságokon devizahitel-szerződését – derült ki az Országos Bírósági Hivatal adataiból. Bár mára csökkent a perek száma, 20 ezer ügy továbbra sem zárult le. Pedig a kormány adósmentő intézkedéseinek egyik célja a bíróságok tehermentesítése lett volna, ám a beavatkozások után közel duplájára nőtt az ügyek száma.

Országosan 52 338 devizahiteles-ügy érkezett a törvényszékekre és a járásbíróságokra 2013. november elseje és 2016. április ötödike közt – közölte megkeresésünkre az Országos Bírósági Hivatal (OBH). A szervezettől azután kértünk tájékoztatást, hogy egymásnak ellentmondó statisztikák jelentek meg a Fővárosi Törvényszék és az OBH részéről. Most kiderült, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos eljárásokat összetettségük miatt számtalan módon tartják nyilván. Az OBH szerint például az elmúlt három évben indult több mint 52 ezer ügy nem is fedi le a bíróságokra érkezett összes devizahiteles eljárást, a korábbi ügyekről nem készült statisztika, ugyanis 2013-ban kezdték különböző szempontok alapján összesíteni az addig külön nem nyilvántartott eljárásokat.

Az OBH adatai alapján toronymagasan a legtöbb ügy – 27 ezer – a Fővárosi Törvényszéken indult, ami az összes eljárás több mint felét jelenti. Ezekhez képest elenyésző számú ügy – 4451 darab – Pest megyébe érkezett. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét pedig Csongrád megye foglalja el 3889 üggyel. Noha az 52 ezer devizahiteles-eljárás nagyobb része már befejeződött, így is több mint 20 ezer per nem ért véget. A statisztikák alapján a jelenleg folyamatban lévő eljárások száma meghaladja a 12 ezret, s csaknem további nyolcezer per van felfüggesztve a devizahiteles jogszabályok alapján. Utóbbiak csak akkor indulhatnak újra, ha a törvény szerint a bankok és az adósok közt megtörténik az elszámolás.

A tetemes mennyiségű per azért érdekes, mert a devizahiteles törvények egyik fő célja az volt, hogy a kormányzat csökkentse a bíróságokra nehezedő terheket, a statisztikák alapján azonban ez nem sikerült. A devizás jogszabályok alapján 12 ezer pert függesztettek fel, mára viszont a még le nem zárult eljárások száma csaknem a duplájára emelkedett. Pedig Trócsányi László igazságügyi miniszter a devizahiteles jogszabályok kapcsán azzal érvelt az Alkotmánybíróságnak írt levelében, hogy a törvények megalkotásával megszűnik az adósok bizonytalan helyzete, a polgári perekre jellemző többéves időtartam helyett pedig a devizahiteles probléma fél év alatt megoldódik. Nem így történt.

Ráadásul a miniszter szavai azért is figyelemre méltók, mert a devizahiteles törvény értelmében már a legtöbb esetben lezajlott elszámolások után a kormányzati kommunikáció ellenére több mint tízezer adós nem érezte magát megmentve. Tavaly október elseje után – amikorra már a bankok többsége elszámolt ügyfeleivel – csaknem 11 ezer új devizahiteles-ügy érkezett a bíróságra. Igaz, azok csaknem fele befejeződött, de a jelenleg folyamatban lévő 12 ezer per majdnem felét azok teszik ki, amelyeket a kormányzati adósmentés után indítottak az elégedetlen adósok.

Forrás: http://mno.hu/belfold/devizahitelek-tobb-tizezren-pereltek-1337824