BANKSZÖVETSÉG: A KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM ELTÖRLÉSE ELKERÜLHETETLEN

Tavaly nullszaldós volt a bankszektor, és 2016-ban ehhez képest is javulnak a kilátások az új CSOK és a bankadó mérséklése miatt – vélekedik Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Magyar Hírlapnak adott interjúban. A téli kilakoltatási moratórium feloldása szerinte szükséges és elkerülhetetlen, és ez teszi lehetővé, hogy a bankok a CSOK programban aktívan részt tudjanak venni

Kovács Levente szerint a bankok hitelezési tevékenységét előreviszi az új családi otthonteremtési kedvezmény, a csok, valamint az idéntől mérséklődő bankadó is aktivitásra ösztönözheti a hitelintézeteket. A bankadó tavasszal várható korrigálása kapcsán elmondta: hosszú időn keresztül “kiszámíthatóan kiszámíthatatlan” volt a magyar gazdaságpolitika, ezt azonban felülírta a kormány tavaly februári megállapodása az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EDRD). Ezzel szilárd alapokra került a banki együttműködés. Semmi kétség, a magyar kormány tartja a szavát.
A CSOK iránti érdeklődés magas, sokan már folyamatban lévő építkezés miatt keresik fel a bankokat. A CSOK által érintett lakáspiaci lehetőségeket sokan azonnal le is “foglalózták”, de a banki ügyfelek továbbra is kérnek információkat a kedvezményről, eközben a pénzintézetek ügyviteli, informatikai fejlesztéseket hajtottak, hajtanak végre ezekben a hetekben – tette hozzá.
Márciustól lejár a kilakoltatási moratórium, ennek megszüntetése szükséges és elkerülhetetlen. Ez teszi lehetővé, hogy a CSOK-programban aktívan tudjon részt venni a bankszektor. Személy szerint Kovács Levente fontosabbnak tartja a többgyermekes vagy gyermeket vállaló házaspárok ügyét, mint az együttműködést elutasító hangoskodók további védelmét. Tehát a gyermekes családok ingatlanhitelezése prioritást élvez, ennek pedig előfeltétele a téli moratórium lejárta után a rend helyreállása – vélekedett.

Forrás: http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/bankszovetseg_a_kilakoltatasi_moratorium_eltorlese_elkerulhetetlen.4.227815.html