ÁLDÁS VAGY ÁTOK?

Százezrek is igényelhetik néhány év alatt a kormány által meghirdetett ún. „CSOK” – támogatást. Az új szocpol iránti érdeklődés már most is óriási, tízezrek kilincseltek már a bankoknál ez év első felében. Amilyen nagy reményeket fűznek hozzá azonban egyesek, olyan nagyok a csalódások is, miután megismerik a program pontos feltételeit. Nem véletlenül: Egy kis hibával ugyanis könnyen a tönk szélére juthatnak a meggondolatlan hitelfelvevők.
Amint azt várni lehetett, óriási az érdeklődés a kormány által tavaly meghirdetett „szocpol” támogatás, vagyis a CSOK iránt. Ez nem is csoda, hiszen a magyar társadalom többségének semmi pénze sincs arra, hogy saját lakást vegyen magának. Különösen igaz ez a fiatalabb korosztályra, amely a pályakezdéshez eddig igen kevés segítséget kapott.
Lassan azonban a testtel, mert óriási buktatókat is tartogathat a sokak által „megváltásnak” tartott lakástámogatás. Jelentős összegeket veszthetünk és sok kellemetlenséget szerezhetünk magunknak, ha rögtön az elejétől nem szakszerűen visszük végig a támogatás igénylését!
Tízezrek állnak sorban
Megdöbbentő a szám, de nem túlzás: máris egy kisvárosnyi magyar fontolgatja komolyan a CSOK felvételét a következő hónapokban.
A statisztikák szerint az idei év első felében már több mint 60 ezren kopogtattak a bankoknál a CSOK után érdeklődve, ez idő alatt pedig nagyságrendileg 12 ezer (!) kérelmet már le is adtak. Ez azt jelenti, hogy mintegy 32 milliárd forintot igényeltek már a leggyorsabbak otthonteremtésre. Ez a növekedés érezhető a lakásépítési engedélyek tekintetében is.
Persze ez érthető, hiszen – politikai pártállástól függetlenül kijelenthető – az utóbbi két évtized egyik legjobb programja lehet a CSOK-program. Már ha veszik a fáradtságot és a meglevő hibákat igyekeznek kijavítani drága vezetőink. Mert a CSOK bizony igen sok buktatót, szigorú előírásokat és még átdolgozandó részleteket is tartalmaz.
Ebből fakad, hogy sok érdeklődő bizony csalódottan kullog haza, miután jobban megismeri a CSOK igénybevételének részleteit.
CSOK: Rajtad múlik, hogy áldás, vagy átok!
Leszögezendő: Sokan azt hiszik, hogy a CSOK, illetőleg az új szocpol program az nem más, minthogy három gyereket be kell vállalni és máris kap a család tízmillió forintot arra, hogy vegyen egy lakást.
Na, ez nem ilyen egyszerű! Nagyon nem…
Nem véletlen, hogy azok, akik eddig már leadtak CSOK-igénylést, elsősorban használt lakás vásárlásra akarják fordítani az összeget. Csak elhanyagolható azoknak a száma (mindössze 2%!!), akik a tízmillió forintos támogatást felhasználva tervezik új lakás vásárlását.
A CSOK-program és a szocpol-támogatások ugyanis többféle, különböző segítséget jelenthetnek. Van benne áfacsökkentés, van benne kedvezményes hitel, van benne tízmilliós egyszeri segítség a háromgyerekeseknek és van benne otthonteremtési közösség létrehozása is. Az egyes támogatásokat, lehetőségeket azonban különböző feltételek fennállása esetén lehet igénybe venni. Ezt pedig nagyon tüzetesen meg kell vizsgálni, különben igen nagy bajban találhatja magát az ember!
Hogy miben?
Például, hogy szinte azonnal vissza kell fizetni a támogatást, mert például nem megfelelő lakást vettek belőle a CSOK-ot igénylők (új lakás helyett használt, vagy a négyzetméterre vetített átlagár nem megfelelő, stb.). Vagy, mert például a lakásnak csak egy tulajdonrészét vették meg a jogosultak. De olyan példa is van, hogy valaki a többmilliós foglalóját bukja az ügymenet során, vagy pedig „csak”, hogy egyszerűen utólag derül ki: az egyik feltételnek nem felel meg, tehát a támogatási kérelmét egyszerűen elutasítják.
A legtipikusabb probléma természetesen a túlköltekezés lehet. Vagyis, hogy például a hiteligénylője túl bátor és szeretne élni a tízmilliós támogatással és a kedvező hitellel is. Azonban az új lakás ára még így, a támogatással együtt is elképesztően magas, amit hosszú távon nem tud kitermelni, nem tudja fizetni a hitelét. Ez egyébként az egyik legkritikusabb pontja a CSOK-nak: A háromgyermekeseknek járó tízmilliós támogatásból leginkább új lakást kell venni. Egy új lakás azonban manapság aztán abszolút nem tízmillió forint, hanem sokkal inkább 40-50 millió… (Sokan erre mondják, hogy a CSOK jelenlegi formájában inkább a tehetősebbeket teszi még gazdagabbá.)
A lényeg tehát, hogy ismét arra hívjuk fel a figyelmet, hogy tanuljunk a devizahitelezés anomáliáiból! Nálunk fejlettebb pénzügyi kultúrájú országokban (Németország, USA) az emberek minden ügyletükhöz szakértő, ügyvéd, stb. segítségét igénybe véve viszik végig a teljes folyamatot! Már a tárgyalásokat és végül a szerződéskötést is.
Ne legyünk fafejűek és szűkmarkúak saját magunkkal szemben! Merjünk időben segítséget kérni, tájékozódni, mert erre vannak a szakemberek!
Hiszen végtére is rajtad múlik, hogy a CSOK végül áldás lesz, vagy inkább átok!