A KORMÁNY ÚJ DEVIZAHITELES CSOMAGJA

Semmit sem segít a devizahiteleseken a Fidesz javaslata
Újabb, javarészt értelmetlen politikai húzásra készülhetünk Rogán Antal bejelentését követően. A kormánypárt frakcióvezetője bejelentette ugyanis, hogy az árfolyamgátba való belépés teljes megnyitását és a kilakoltatási moratóriumnak a teljes téli időszakra való kiterjesztését javasolja a Fidesz. A javaslatot pedig akár már kedden is elfogadhatja a parlament.
Már be is nyújtotta az Országgyűlésnek a Fidesz azt az összefoglaló törvényjavaslatot, amellyel – elviekben – a devizahitelek miatt kialakuló és lassan mintegy fél évtizede tartó társadalmi válságot kívánja orvosolni a kormány. Ezt Rogán Antal mondta el a Fidesz frakció ülését követően. A frakcióvezető hozzátette: sürgősségére való tekintettel azt akár már kedden is elfogadhatják a parlamenti képviselők.
Miről is szólhat ez?
A javaslat legfontosabb pontjai szerint a kilakoltatási moratórium a teljes téli időszakra vonatkozna, azaz a jogszabály hatálybalépése után egészen április 30-ig, míg a már működő árfolyamgát – amely egyszerre vonatkozik a lakáscélú és a szabad felhasználású devizahitelekre – mindenkinek hozzáférhetővé válna, aki eddig nem lépett be. (Az eddigi szabályok vonatkozhatnának az új belépőkre is: Az árfolyamgát szabályai szerint a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.) Az árfolyamrögzítésnél ma számos belépési korlát van érvényben – magyarázta a fideszes politikus -, így például az, hogy akinek 90 napon túli tartozása van, az nem veheti igénybe. Tájékoztatása szerint azonban több mint 150 ezer olyan család van, amelynek ilyen, 90 napon túli tartozása van, ám szeretné fizetni a hitelét, még nem indult el ellene végrehajtási eljárás, “ennek megfelelően az ő számukra megoldást jelenthet az árfolyamgát teljes kinyitása”. Az árfolyamgátba való belépés ugyanakkor továbbra sem lenne kötelező.
A frakcióvezető emlékeztetett, hogy november 1-jén járt le az a határidő, amelyet a Fidesz-KDNP szeptemberi visegrádi frakcióülésén megfogalmaztak a bankoknak, vagyis hogy eddig döntsék el, képesek-e megoldani a devizahiteles szerződések módosítását az ügyfelek javára. Szerződésmódosítás nem történt, a bankszövetség viszont megfogalmazott egy javaslatot, amellyel kapcsolatban a Fidesz osztja a kormány álláspontját, azaz azt érdemes lenne nyilvánosságra hozni, és konzultációt folytatni róla az érintettekkel – mondta Rogán Antal. Kérdésre közölte azt is: rendkívül fontosnak tartaná, ha a devizahiteleket érintő bírósági ügyekben minél előbb hozna egy jogegységi döntést a Kúria.
Mit használ ez nekünk?
Kis túlzással állítható, hogy a törvénytervezet – elfogadása esetén – alig néhány ember helyzetét javíthatja csak.
Az összes magyarországi kilakoltatás egy évben vélhetően még az ezret sem éri el, a húsz milliónál nagyobb tőketartozással rendelkezők száma szintén elenyésző – igaz, tartozásuk összegszerűsége azonban már korántsem az. Inkább talán tehát a banki portfólió javulását eredményezheti a javaslat megszavazása ebből a szempontból.
Az árfolyamgáttal kapcsolatos problémákról a korábbiakban többször foglalkoztunk a hitelkarosultak.blog.hu-n. A tényleges tartozás nagyságát az árfolyamgát lényegében nem csökkenti, a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg pedig később kezelhetetlenül ömölhet a programban résztvevők „nyakára”.
Összességében tehát sajnos ezúttal is csak olyan mentőcsomagot hajlandóak politikai képviselőink összeállítani, amely alapjában véve nem oldja meg a problémát, sőt, szinte alig vesz el abból. Mindenképpen szükség lenne tehát továbbra is egy „nagy”, általánosan kiterjedő csomagra, amellyel az igazán nehéz szociális helyzetben levő devizahiteleseken segítenének.
(forrás: hitelkarosultak.blog.hu)